چگونه املا بگوییم! با عنایت به این که شیوه های تدریس درس فارسی به بخوانیم و بنویسیم تغییر نموده است لزوم استفاده از روشهای نوین املا گفتن نیز جزء ضروریات یک کلاس پویاو شاداب می باشد.گرچه شاید کاربرد این نوع املا برای کلاسهایی با کثرت دانش آموز ممکن است مشکل زا باشد لیکن با درایت معلمین ارجمند وبا تغییرات اندکی قابل اجرا بوده و املا با نشاط وآموزش همراه می شود . 1- در وقت املا سعی شود جای دانش آموزان را تغییر ندهیم . 2- دانش آموزان کنار هم بنشینند وحق داشته باشند آرام به یکدیگر تذکر بدهند.(چون بهترین وقت یادگیری همان لحظه ای است که ببینند و درست بنویسند .) 3- هنگام املا وسط کلاس بایستیم تا صدایمان به طور یکنواخت به گوش همه برسد. 4- هنگام خواندن املا در بین ردیفها قدم نزنیم چون سبب حواس پرتی دانش آموزان می شود. 5- املا را با عجله وشتاب نخوانیم . 6- وقت وزمان املا را با توجه به متن در نظر بگیریم تا مجبور نشویم پایان آن را به سرعت بخوانیم. 7- هیچ وقت زمان املا را بعد از زنگ ورزش یا زمانی که بچه ها به گردش علمی رفته اند ،یا حتی در پایان زنگ مدرسه قرار ندهیم. 8- متن املا را از یک صفحه آن هم با خط خود دانش آموز در نظر بگیریم . 9- متن املا را از قبل آماده کرده ودر قالب یک داستان یا متنی شنیدنی وقابل درک وفهم دانش آموزان ارائه کنیم. 10- از دادن کلمه های دشوار یا کلمه هایی که به گوش دانش آموزنخورده باشد خودداری کنیم. 11- سعی کنیم علاوه بر کلمه ها و واژه های کتاب ،هر بار چند کلمه خارج از آن ،که مترادف و هم خانواده ی کلمات کتاب باشند به دانش آموزان املا بگوییم. 12- قبل از گفتن املا ،یک بار آن را با صدایی آرام برای آن ها بخوانیم . 13- کلمه های دشوار را برایشان معنی کرده و آنها را با خط تحریری نستعلیق روی تخته بنویسیم. 14- نوشته های روی تخته همیشه زیبا ،خوانا و واضح بوده و تا پایان املا ،روی تابلو باقی بمانند. 15- آهنگ صدا را با توجه به جملات پرسشی ،تعجبی،یا امری تغییر دهیم تا املا را بهتر بفهمند. 16- در پایان، املا را بار دیگر برایشان بخوانیم تا اگر کلمه ای را جا گذاشته اند ، بنویسند. 17- از متن املای خود کپی بگیریم. 18- بعد از اتمام کپی آن را روی هر میز قرار دهیم. 19- از روی کپی املا ،دانش آموزان املای دوستان خود را تصحیح می کنند. 20- از آنها می خواهیم دور کلمه های اشتباه را خط بکشند وصحیح آن را با رنگ دیگری بنویسند. 21- کار کنترل و نظارت را ، با قدم زدن در کنار هر میز شروع کنیم. 22- در پایان همه ی املا ها را کنترل وبه جای نمره از واژه های مثبت مانند:از سعی شما ممنونم،اگر بیشتر تلاش کنی، موفق تر خواهی بود و... استفاده کنیم. 23- در جلسه ی بعد، دانش آموزان املاهای خود را یکبار دیگر می خوانند وبا کلمه های اشتباه جمله می سازند. 24- جمله های ساخته شده را روی تابلو می نویسیم. 25- از روی جمله های ساخته شده به کمک دانش آموزان ،متن دیگری می سازیم. 26- متن های ساخته شده را در کلاس می خوانیم تا زمینه ساز نوشتن انشا شود.

بیان املا به صورت جملات مسجع (حتی با تغییر کلمات ) به شرطی که از کلماتی استفاده شود که دانش آموزان ازقبل با آن ها آشنایی داشته باشند باعث می شود که نه تنها دانش آموزان در زمینه ی بیان شعر رشد نمایند وخودشان در جلسات بعدی با معلم در بیان شعر همکاری نمایند بلکه برای گفتن املا لحظه شماری می کنند معلم نیز با کاری تکراری و بی روح سروکار نخواهد داشت.

در بعضی از روز ها به جای دیکته گفتن ، متنی را به دانش آموز بدهید که یک حرف در آن نوشته نشده باشد سپس از بچه هابخواهید آن متن را کامل کنند ( حروفی را مجهول کنید که اکثر دانش آموزان در آن دچار اشکال شده باشند)

می توان با یک بازی پای تابلو کلمات را به صورت غلط نوشت (به طوریکه هر حرف روی یک کارت باشد) و از دانش آموز خواست تا صحیح کلمه را با جابجاکردن کارتها بسازد.( یک مجموعه کارت که روی هر یک فقط یک حرف نوشته شده است وجود دارد)